HTML

Doktor MMA

Friss topikok

  • slingsh0t: Nick Diaz egy pöcs. Egyébként mit szólsz, dec 30. King Kong vs Godzilla? (2011.09.08. 09:02) UFC 134 RIO
  • slingsh0t: Kiváló meccsek voltak, de a legsúlyosabb akkor is Hallman bugyija volt. Dana White 70.000 $ bónusz... (2011.08.07. 16:33) It's TIME! + UFC 133

Címkék

Archívum

2011.08.26. 12:39 doktormma

UFC 134 RIO

A hétvégén 12 év után visszatér a UFC Brazíliába, arra helyre, amit a szervezet indulása óta valójában el sem hagyott.  Meglepőnek tűnhet az adat, miszerint az eddig megrendezett 182 élő eseménynek mindösszesen kétszer adott otthont az ország, ugyanis a brazil-vonal az USA után, évek óta messze a többiek előtt jár a UFC-ben (az MMA-ban).  Annyi bajnokot, torna győztest, tehetségkutató nyertest adtak ők a ligának, mint Kanada, Japán, Mexikó, Anglia, Fehéroroszország, Oroszország együttvéve. Jelenleg két világbajnokot (Anderson Silva, José Aldo) és két bajnokesélyest (Junior Dos Santos, Lyoto Machida) tartanak számon, sikeres veteránokkal (Vitor Belfort, Wanderlei Silva, Mauricio "Shogun" Rua, Noguiera brothers), többre érdemes harcosokkal (Demian Maia, Rousimar Palhares, Thiago Alves, Paolo Thiago) igazi legendákkal kiegészülve (Royce Gracie, Marco Ruas). Ez alkotja a szervezetet, a kezdetektől fogva behálózó brazil vénát.  A több mint 100 éves jiu-jitsu múlt, a családi körökben kifejlesztett oktatás, a nemzeti szinten szerveződő akadémiák és edzőközpontok révén nincs ok a csodálkozásra.  Az MMA globális szintre lépése mellett is még évek kellenek ahhoz, hogy ez a sorrend a későbbiekben változzon.

A lamentálás után nézzük a fight card-ot. A főmeccs a p4p (pound for pound, súlycsoportoktól független) bajnok Anderson „The Spider” Silva és Yushin Okami összecsapása lesz.  A bajnok az elmúlt pár évben a verhetetlenség mítoszát épített fel, győzelmei szinte minden esetben látványosak és megjósolhatatlanok is voltak egyben (kivéve Maia elleni cirkuszi produkció). Okamit érthető okokból „Pók gyilkosként” emlegetik, mivel utolsó vereségét Silva ellene szenvedte el, mármint ha valóban vereségként tekintünk egy meccs közbeni diszkvalifikációra. Silva egy történelmi harcos, az elmúlt évek a középsúlyban kizárólag róla szóltak. A történelmi harcosok pedig vagy történelmi csatákban esnek el, vagy bölcsességükről tanúbizonyságot téve bajnokként vonulnak vissza. Így kizártnak tartom a két ember közti különbség és a történelem fura szabálya miatt, hogy a hétvégén Okami kezét emeljék a magasba. Én kiütéses győzelmet várok.

A Shogun Rua – Forrest Griffin meccs is beleillik a visszavágók sorában, hiszen egyszer már az amerikai került ki győztesen, egy fojtással, a kettejük párharcából (UFC 76). Mindkét harcos, volt világbajnokként, komoly sérülések után próbál visszatérni a ketrecbe.  A sérülések és a mutatott formák miatt én Griffint érzem erősebbnek.

A sokszoros bajnok Big Nog is visszatér, a fiatal titán Brandon Schaub ellenében. A nagyobb és gyorsabban mozgó „Hybrid” Schaub nagy ütő, ezt többször is bebizonyította már Tuscherer, Gonzaga, Crocop hármas ellen. Viszont egy valódi földharcos legenda ellen ez kevésnek bizonyulhat. Ha „Minotauro” egy sikeres földre vitel után ott is tudja tartani az amerikait, a többszörös hazai pálya előnye miatt jó esélyei vannak (jitsu múlt, Brazília).

Az este során megrendezett brazil-usa „csapatversenyből” a dél-amerikai alakulatot tartom keményebbnek (talán nem véletlen a matchup-ok beosztása), így a világbajnoki öv is a helyén marad. Ezután vasárnap este a UFC pakol és visszamegy az államokba, de azért két dolgot biztosra vehetünk: nem kell újabb 12 évet várunk arra, hogy újra visszatérjen délre, illetve a brazil szál ereje miatt valójában nem is hagyja el azt soha.

De miért is tenné?

 

doktormma@gmail.com

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://doktormma.blog.hu/api/trackback/id/tr113181797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slingsh0t 2011.08.28. 12:26:57

Élőben néztem az ufc.tv-n, brutális meccsek voltak, mivel úgy látom még torrentre nem került fel a main card, ezért nem spoilerezek, csak annyit, érdemes rá várni.

doktormma 2011.08.28. 22:00:48

a meccsek színvonala, akárcsak a majd 20 ezres brazil tábor az elmúlt hónapok legjobb estéjét hozta....

slingsh0t 2011.08.29. 20:44:37

Brazília többé már nem csak a fociról szól. Ezek a zsenik, legendák eddig is velünk voltak, de mintha a brazilok többségében csak most tudatosult volna, hogy ha fociban már nem is, de a világ legdinamikusabban növekvő sportágában nagyhatalomnak számítanak. Az UFC 134 kiváló reklám volt a sportnak, sok KO/TKO, viszonylag kevés földharc, aminek az értékeléséhez valljuk be, kell egy kis előképzettség.
Minotauro és Shogun győzelmének örülök, bár szívesebben néztem volna még őket 1-2 meneten keresztül, különösen Big Nog-ot. Ezekből az első menetes KO-kból nem vonnék le messzemenő következtetéseket, Schaubot továbbra is ígéretes tehetségnek tartom, Griffin pedig nem tudom, mennyire lehetett ott fejben, miközben a felesége otthon bármelyik pillanatban szülhetett. Okami szereplése egyértelmű csalódás, nyilván ép eszű ember nem várhatta, hogy legyőzi Andersont, de arra nem számítottam, hogy ennyire alárendelt szerepet fog játszani. Chael Sonnen edzőpartnerétől többet vártam volna. Anderson Silva pedig ismét bebizonyította, hogy ő az MMA Peléje (GSP akkor vajon ki? Talán az MMA Beckenbauere?). Ha a következő meccsén a top 3 kihívójával egyszerre küzdene meg, akkor sem hiszem hogy jó ötlet lenne ellen fogadni.

slingsh0t 2011.09.08. 09:02:27

Nick Diaz egy pöcs. Egyébként mit szólsz, dec 30. King Kong vs Godzilla?
süti beállítások módosítása